[vc_row][vc_column][vc_column_text]Renoviranje kupatila počinjemo najčešće prilikom nekog kvara ili havarije koju je neophodno sanirati. Pre nego započnete radove treba dobro sračunati koliko će Vas sve to koštati.

U troškove spadaju građevinski radovi, a zatim i materijal. Poželjno je znati okvirnu cenu kako biste znali da li ste u mogućnosti da se izložite tolikim troškovima.

Cene za renoviranje kupatila mogu da variraju u zavisnosti od površine kupatila, dostupnosti i kompleksnosti instalacija. Najpovoljnija opcija je ukoliko ste sam svoj majstor i ove poslove umete da odradite sami, ali u suprotnom cena će biti kreirana u zavisnosti od veličine kupatila.

Građevinski i instalaterski radovi

  1.    Rušenje starog kupatila podrazumeva skidanje starih pločica i opreme, demontažu starih cevi, iznošenje i odvoz šuta. Cena zavisi od veličine kupatila, ali i dostupnosti deponije za odvoz šuta. Okvirna cena da neko to uradi za vas je od 100 do 150 evra.
  2.    Stavljanje novih vodovodnih instalacija se preporučuje ukoliko radite novo kupatilo, naročito ako je starija zgrada u pitanju. Materijal u proseku iznosi 80 evra, dok je za majstora potrebno izdvojiti oko 175 evra.
  3.    Dorada elektroinstalacija podrazumeva premeštanje starih, dodavanje novih utičnica kao i dorada plafonske rasvete. Kabliranje i montaža iznosi oko 70 evra, cena ventilatora i modularni indikator je dodatnih 50 evra. Ako je u vašem kupatilu potrebno postaviti ventilator to će koštati dodatnih 30 evra zajedno sa uslugom montaže.
  4.    Izrada hidroizolacije oko kade ili tuš kabine. Hidroizolacija košta oko 10 eura džak od 5kg, za pokrivenost 4-5 kvadratnih metara (Sika AG Waterprofing ). Tako, izolacija prosečne kade sa radom majstora iznosi oko 100 evra (u cenu je uračunata i cena rada majstora). Tuš kadu sa kabinom možete kupiti po ceni već od oko 17.500,00 dinara (Bjanka), dok se cena kade kreće od 13.160,00 dinara (sa oblogom i konstrukcijom).
  5.    Krečenje plafona. Za prostorije u kojima je povećana vlažnost, preporučuju se masne, lateks boje.
  6.    Montiranje sanitarija i nameštaja za kupatilo. Nakon postavke sanitarija, spojevi sa zidovima se zatvaraju silikonom. Cena postavke sanitarija je oko 30 evra po komadu što znači da za montažu umivaonika i šolje trebate izdvojiti oko 60 evra.

Potreban materijal za renoviranje

  1. Pločice: potrebno je odvojiti oko 8 evra po m2 za postavljanje. Postavljanje pločica za kupatilo površine poda 4 m2 i zida 20 m2 košta oko 190 evra. U ovu cenu nije uračunat materijal: pločice i lepak. Najbolje opremljeni maloprodajni salon Ivan keramika, nudi široku lepezu keramičkih pločica i lepka za pločice po izuzetno povoljnim cenama. Zidne pločice u proseku se kreću već od 490,00 dinara, dok su podne pločice nešto skuplje.

Pogledajte deo izbora pločica i ostale opreme za kupatilo koju možete pronaći u salonu Ivan keramika.

  1. Na to treba dodati lepak za pločice (džak od 25 kg )iznosi od 782,00 dinara što je dovoljno za 5 do 8 kvadrata (proizvođač – Sika AG) , što znači da je za kupatilo veličine 24 m2 potrebno oko 3.900,00 dinara, dok je za fug masu potrebno odvojiti za 2 kg oko 660,00 dinara (pakovanje od 2 kg Ceresit).
  2. Montiranje sanitarija. Cena postavke sanitarija je oko 30 evra po komadu što znači da za montažu lavaboa, wc šolje i tuš kabine trebate izdvojiti oko 90 evra. Cena monobloka koji je praktičan za postavljanje iznosi kreće se od 9.200,00 dinara.

Kada se postave svi elementi sanitarije potrebno je da se pređe silikonom preko spojeva sa zidovima.

Ivan keramika nudi širok izbor ormarića  raznih dimenzija koji su od prirodnih materijala. Svojim izgledom mogu učiniti vaše kupatilo modernijim. Kupatilski nameštaj gornji i donji deo zajedno sa umivaonikom može se kupiti po ceni od 10.700,00 dinara ( Linni clasic) , a baterija za umivaonik po ceni od 2.550,00 dinara ( Minotti ).

  1. Slavine: cene baterija za umivaonik, kadu i tuš su različite i kreću se od 4.238,00 do 15.000,00 dinara po komadu.

 

Računajte da će ovi radovi trajati oko 15 dana. Najbolje je da renovirate kupatilo u kasno proleće ili na leto, kada su dani duži i kada može sve lepo da se osuši i provetri.

Za analizu teksta uzeta je dimenzija prosečnog kupatila uz korišćenje prosečnih cena usluga i građevinskog materijala u maloprodaji.

Cene su informativnog karaktera i važe na dan 07. juli 2017. godine.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/3″][vc_facebook][/vc_column][vc_column width=“1/3″][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_tweetmeme][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_masonry_media_grid element_width=“6″ gap=“4″ grid_id=“vc_gid:1501361361253-2fa229f4-68a1-6″ include=“15616″][/vc_column][/vc_row]

Call Now Button